30 Ocak 2014 Perşembe

TEMİZ ÇEVRE ENGELSİZ HAYAT

Genelde en çok sevdiğimiz şeyler zarar veriyor bize ...
Var mıdır mesela şöyle çıtır çıtır patates kızartmasını sevmeyen ?
Peki ya zararlarını bilmeyen :(
Bilinçli olunmadığı takdirde öyle kilo aldırmakla kalmıyor zararları, ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Kızartma amacıyla kullanılan yağlar sindirim sisteminize zarar verebiliyor. Değiştirilmeden defalarca kullanıldığında ise kanserojen madde haline dönüşüyor.  Bu nedenle bitkisel yağlar kızartmalarda en fazla iki kez kullanılmalı... Peki ya sonra ??




Kullandığımız bu yağların atıklarını lavaboya ya da çöpe döktüğümüzde bu kez atık yağların zararlı etkilerini çevreye yansıtmaya başlıyoruz ! Çevreye karışan atık yağlar ile içme sularının kirlenmesine, atık su borularının tıkanmasına, hatta denizlerde yaşayan canlıların zarar görmesine kadar birçok zarara neden olabiliyoruz bilmeden ve istemeden ...

Bugün Atık Yağların Geri Dönüşümünü sağlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Çevre Koruma Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'nun ortaklaşa yürüttükleri bir projeden bahsetmek istiyorum sizlere...

Temiz Çevre Engelsiz Hayat !!!




Temiz Çevre Engelsiz Hayat, hem evlerindeki atık yağların çevreye bırakılmasını önleyerek çevreyi korumayı hem de yağların geri dönüşümü ile engelli bireylere destek olunmasını sağlayan bir sosyal sorumluluk projesi.

Haziran ayından İstanbul'da, Ağustos ayında Ankara, İzmir ve Bursa'da başlayan bu projenin 81 ile yayılması amaçlanmıştır.

Yapılması gereken çok zor değil! Evlerinizdeki bitkisel ve hayvansal atık  yağlarınızı, lavabo ya da çöpe dökmek yerine pet şişelerde biriktirerek, okul, cami, belediye, muhtarlıklarda bulunan toplama noktalarına bırakabilirsiniz. Toplanan yağların geri dönüşümünden elde edilecek gelir Türkiye'deki engelli kişilerin ihtiyaçları amacıyla kullanılacak. Bu duyarlılığınızla çevre kirliliğini önlediğiniz gibi, engelli kişilerin ihtiyaçlarına destek olacaksınız.

Bulunduğunuz yerde bir toplama noktası yoksa, proje ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
Detaylı bilgilere  www.temizcevreengelsizhayat.org adresinden ulaşabilirsiniz.




 Hepimiz yaşadığımız çevreye, dünyaya karşı sorumluyuz. 
Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak zorundayız.   
O halde...
Haydi Türkiye, Hep Birlikte Geri Dönüşüme !!!



Kaynak: www.temizcevreengelsizhayat.org

2 yorum:

  1. Bu proje hayata geçinceye kadar yapılacak şeyler de var; ben de pet şişede biriktiriyorum atık yağları. Özellikle merkezi noktalardaki tatlıcılara sorun. Onlar da kızartma yaptıkları için yağları biriktiriyorlar ve gelip alınıyor biriken bu atık yağlar.

    YanıtlaSil
  2. Süper bir çözüm üretmişsiniz gerçekten, tebrikler... Toplama noktasına ulaşamayanlar bu fikri kullanabilir belki. Proje hayata geçmiş aslına bakarsanız. Birçok belediye çeşitli kampanyalar düzenlemiş, okullarda yarışmaları bile yapılıyor benim gözlemlediğim kadarıyla... Belediyelerin internet sitelerinden de bu tür kampanyalara erişilebilir.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...