13 Haziran 2014 Cuma

DAMLASAKIZLI İRMİK HELVASI

Geçtiğimiz günlerde mübarek üç ayları karşıladık...
Tarihin 1 Mayıs'ı göstermesi nedeniyle bu özel günü evimizde karşılayabildik.
Bu durum bu günü güzel değerlendirebilmek adına bir fırsat oldu bizim için.
Fırsat oldu da, gel gelelim bu resimleri bilgisayara aktarıp da sizlerle paylaşmak kısmet olmadı.
Zira şu aralar kafamı kaşıyacak fırsatım olmuyor ...
Çok geç kalmış bir tarif oldu ama önümüzde bu tarifi yapıp komşularınızla paylaşmak için bolca fırsatınız olmasını umarak bu tarifi paylaşıyorum.


Ragaip Kandili evde olmanın vermiş olduğu huzurla ne yapsam da komşularıma dağıtsam diye düşünüp, dolapları karıştırırken irmik helvasında karar kıldım.
Şimdiye kadar hiç denememiştim helva yapmayı, çok zor bir şey olduğunu düşünürdüm, gözümde büyürdü açıkçası.
Çalışan kadınların en büyük destekçisi hazır gıdalara yönelir, helvayı da hazır alırdım, güzel de olurdu doğrusu :)
Ama yaşlanıyorum galiba...
Hazır gıdaları bir kenara itemesem de vaktim, malzemelerim ve ruh halim de uygunsa kendim yapmayı tercih ediyorum.

İrmik helvasını sade yapacaktım aslında ...
Ama malzemeleri toparlarken dolapta Teremyağ Gurme Kaymaklı Margarini ve yaz tatilinden kalma damla sakızın macununu görünce, damla sakızı ve kaymak tadının bu tatlıya çok yakışacağını düşündüm. Damla sakızlı irmik helvası ortaya çıktı ...

Teremyağ Gurme Kaymaklı kaymak kullanmadan kaymak lezzeti yakalamak isteyenler için kesin çözüm :) Hamurişleri ve tatlılarda margarin kullananların severek tüketeceğini düşünüyorum...

Eh üç aylar geldiğine göre önümüzde daha çok kandil gecesi var demektir...
Bu tarif bir kenara not edilsin o zaman :)

Damla Sakızlı İrmik Helvası

Malzemeler: 

  • 250 gram margarin
  • 2 su bardağı irmik
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı damla sakızı macunu


Yapılışı:

  • Bir tencerede, süt, su ve şekeri bir arada kaynatarak şerbet haline getiriyoruz, kapatmaya yakın damla sakızını ilave ediyoruz. 
  • Bu şerbeti soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
  • Başka bir tencereye yağ fıstık ve irmiği koyuyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.
  • İşin sıkıcı gibi görünen kısmı burası aslında. 
  • Kavurma işlemi biraz uzun sürüyor (ben yarım saat kadar kavurdum).
  • Ancak bunu yaparken sürekli başında beklemek zorunda değilsiniz. Kısa aralıklarla karıştırmanız yeterli oluyor.
  • Kavurma işlemi tamamlandığında, ılınan şerbeti kavrulmuş irmiğe ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakıyorsunuz.
  • Bundan sonrası da pilav mantığıyla göz göz olana dek bekliyoruz, karıştırmadan.
  • Ve üzerine kağıt havlu kapatarak demlenmeye bırakıyoruz ...


NOT:Kullanılan bu ölçüler ile resimlerde görmüş olduğunuz şekilde 10-12 porsiyon elde edebilirsiniz. Tüm malzemeleri yarıya indirerek deneyebilirsiniz...







4 yorum:

  1. Çok güzel gözüküyor helva :) ellerinize sağlık.Bloğu takibe aldım..

    YanıtlaSil
  2. Edacığım ellerine sağlık:) Ben de bayılırım klasik irmik helvasına, değişik yorumlar katmaya:)) Sakızın da çok yakıştığına eminim. Afiyetler olsun, ben yoğunluktan bu defa yapamadım, senin tabağın kenarından alıverdim bir kaşık:)

    YanıtlaSil
  3. Yyım yım yım olsada yesem tatlım

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...